Integriteit

Integriteitscode van Kon. Vereniging EHBO Soest (hierna te noemen EHBO Soest), vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering d.d. 24 oktober 2024.

Onze gezamelijke integriteit! | vertrouwenspersoon@ehbosoest.nl

1 Voor wie geldt de gedragscode?
De gedragscode geldt voor alle leden, inclusief bestuursleden, commissarissen, instructeurs, hulpverleners en andere (nauw betrokken bij EHBO Soest. Wij verwachten dat derden (personen en organisaties) waarmee wij in het kader van onze doelstellingen samenwerken zich eveneens houden aan deze gedragscode.

2 Wat is integriteit
Integriteit is je gedragen in overeenstemming met Nederlandse wet- en regelgeving en met de regels en principes die wij als EHBO Soest zelf hebben opgesteld en handelen in overeenstemming met normen en waarden die de samenleving van onze mag verwachten en die niet in wetten of regels zijn te vaten.

3 Wij gaan respectvol en veilig om met leden, cursisten, bezoekers en ieder die van onze hulpverlening afhankelijk is. Wij handelen altijd respectvol. Er bestaan meerdere afhankelijkheidsrelaties:

Afankelijkheden zoals van:

– leden en commissarissen v/h bestuur
– cursisten van instructeurs
– diegenen die van onze hulpverlening afhankelijk zijn.

Wij zorgen voor een veilige omgeving voor leden, cursisten, leveranciers en bezoekers, waarin ongewenst gedrag, in het bijzonder (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, zo veel als mogelijk wordt voorkomen en, indien het onverhoopt toch voorkomt, afdoende wordt aangepakt. Hiertoe hebben wij aparte gedragsregels opgesteld die als Bijlage 1 bij deze gedragscode zijn opgenomen.

4 Onze principes voor integer handelen

Om onze integriteit te bewaken en te bewaren hanteren wij de volgende principes:

– Wet- en regelgeving

Wij houden ons aan wet- en regelgeving. Wij zijn bekend met en houden ons aan alle regels die de Algemene Ledenvergadering heet vastgesteld. In geval van onduidelijkheid over de interpretatie van deze regels kan men zich wenden tot het bestuur dat uitsluitsel zal geven.

– Mensenrechten

Wij respecteren en ondersteunen internationaal erkende mensenrechten voor alle belanghebbenden. Dit betekent dat wij anderen niet discrimineren of lastig vallen op basis van bijvoorbeeld ras, kleur, sekse, seksuele oriëntatie, leeftijd, religie, politiek voorkeur, etnische of sociale afkomst.

Wij respecteren de privacy van alle betrokkenen. Wij verzamelen, verwerken en gebruiken alleen persoonsgegevens als dit echt nodig is voor ons werk.

– Veiligheid

Wij doen ons uiterste best om een veilige (werk) omgeving te creëren, waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn/haar eigen veiligheid en die van andere. Wij voeren een actief “Veilig werken en verblijven”- beleid.

– Milieu
Wij hebben een inspanningsverplichting het milieu met onze activiteiten zo min mogelijk te belasten.

Publieke activiteiten
Onze communicatie met anderen, zowel intern als extern, is altijd respectvol. Wij gaan professioneel om met klachtenregeling

– Vertrouwelijke informatie

We gaan zorgvuldig om met alle vertrouwelijke informatie over onze organisatie en anderen (personen of organisaties). Daarnaast beschermen wij onze data tegen ongeoorloofde openbaarmaking.

Vertrouwenspersoon

Binnen EHBO Soest is een vertrouwenspersoon aangesteld. 

– Tot slot

We accepteren geen gedrag waarmee anderen worden bedrogen of misleid. Wij moedigen iedereen aan, die een vermoeden heeft van een integriteitsschending om dit te melden bij de secretaris van het bestuur. Een dergelijke melding wordt desgewenst vertrouwelijk behandeld.

5 Dilemma, wat nu?

Beland je in een dilemma en kom je niet tot een (juist) antwoord? Stel jezelf dan de volgende vragen:

– Is het legaal en rechtvaardig?
– Zou ik er persoonlijk verantwoordelijkheid voor willen nemen?
– Wat zou de maatschappij er van vinden?

Je kunt je dilemma ook voorleggen aan de secretaris bestuur EHBO Soest

6 Handhaving gedragscode

Een ieder die valt onder de werking van deze gedragscode dient zich daaraan naar letter en geest te gedragen. Indien het bestuur, al dan niet na een melding daartoe, een overtreding constateert treedt het bestuur EHBO Soest in contact met betrokkenen. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan het bestuur EHBO Soest besluiten tot:

– Een mondelinge of schriftelijke waarschuwing aan de overtreder

– Schorsing van de overtreder en vervolgens beëindiging van de relatie. Voor leden gelden de bepalingen met betrekking tot schorsing of beëindiging lidmaatschap, zoals vermeld in het geldende Huishoudelijk Reglement.

– In geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan het bestuur EHBO aangifte doen bij Justitie. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van minderjarigen zal het bestuur EHBO Soest altijd aangifte doen bij Justitie.


BIJLAGE 1 : GEDRAGSREGELS INZAKE SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag verstaan wij elke vorm van ongewenst verbaal, nonverbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) die als doel os gevolg heet dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd en/of andere handelingen of gedragingen die straĩaar zijn volgend het Wetboek van Strafrecht.

Waar ligt de grens?

Veel grenzen in het contact tussen volwassenen zijn niet gemakkelijk aan te geven. Voor minderjarigen zijn de grenzen duidelijker en strenger (zie verderop). De ene persoon vindt een aai over de bol prettig, de ander vindt het niet preƫg om aangeraakt te worden.

Hierover kunnen nooit exacte grenzen worden afgesproken die voor iedereen in alle situaties gelden. Maar er is wel één heel duidelijke grens en dat is de grens dat seksuele handelingen en contacten met minderjarigen absoluut ontoelaatbaar zijn. Wanneer je bij ons lid wordt of in een andere hoedanigheid actief bent voor EHBO Soest vragen wij je de gedragscode en daarmee ook deze Gedragsregels inzake seksueel grensoverschrijdend gedrag te ondertekenen.

Hiermee verklaar je dat je de regels en ook volgens deze regels zult handelen.

Wat mag niet?
Alle soorten van (seksueel) grensoverschrijdend gedraag zijn ontoelaatbaar. Dat geldt voor alle leden van EHBO Soest (dus inclusief bestuursleden of commissarissen, die immers ook lid zijn) als voor leden/vrijwilligers ten opzichte van diegenen die gebruikmaken van onze hulpverlening of opleidingen, leveranciers en donateurs, kortom iedereen met wie je te maken krijgt.

Speciale aandacht voor minderjarigen

– Alle seksuele handelingen, handelingen, contacten en -relaties tussen leden en minderjarigen zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel grensoverschrijdend gedrag.

– Het lid of hulpverlener mag de minderjarige niet op zodanige wijze aanraken, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren zal worden. Dit geldt mutatis mutandis ook voor alle andere vormen van contact, zoals bijvoorbeeld telefonisch of op social media.

– Ieder lid/hulpverlener heeft de plicht een minderjarige naar vermogen te beschermen tegen vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en zal er actief op toezien dat de gedragscode door iedereen die bij de minderjarige is betrokken wordt nageleefd.

Vragen? vertrouwenspersoon@ehbosoest.nl